ColSensation is een evenement van Stichting Team Doelbewust om geld in te zamelen voor de bestrijding van kanker en een beter leven met en na deze ziekte. Sinds 2012 beklimmen ColSensation-deelnemers jaarlijks de Mont Ventoux. Allemaal met hetzelfde doel om zoveel mogelijk donatiegelden op te halen om daadwerkelijk iets te doen om (op termijn) kanker te laten verworden tot een chronische ziekte. Om dit te bereiken is er veel geld nodig voor onderzoek.
Wat ColSensation bijzonder maakt is de compacte setting waarbinnen dit evenement wordt georganiseerd. Hierdoor ontstaat een groep die elkaar gedurende het jaar leert kennen bij de diverse bijeenkomsten en bij de diverse acties die door deelnemers worden opgezet om hun donatiegeld bij elkaar te halen. Een saamhorige en vooral gezellige sfeer kenmerkt ColSensation. Wanneer er na een editie van ColSensation gevraagd wordt wat het meeste indruk heeft gemaakt worden vooral woorden gebruikt zoals; saamhorigheid, vriendschap, mooie emoties, kracht en gezelligheid.
Iedereen heeft een eigen reden om deel te nemen aan ColSensation, maar uiteindelijk heeft iedereen hetzelfde doel. Zoveel mogelijk geld in zamelen voor onderzoek naar de genezing van kanker en regionale kankergerelateerde doelen.
Met jouw inschrijving voor ColSensation ben je onderdeel van een prachtig evenement dat zich volop inzet in de strijd tegen kanker. Een beter leven, zonder en met kanker. Het doel van KWF kankerbestrijding en een doel dat wij als stichting Team Doelbewust onderschrijven.
Daarom gaat dit jaar minimaal 75% van de donatiegelden naar KWF en een deel gaat naar regionale kankergerelateerde doelen. Hierbij geldt de volgende verdeling:
Leukemie ontstaat door veranderingen in het DNA. In Nederland krijgen zo’n 125 kinderen per jaar acute lymfoblastaire leukemie (ALL). Het goede nieuws is dat met intensieve chemotherapie zo’n 80% geneest, maar deze behandeling heeft bijwerkingen en geneest nog niet alle kinderen. Daarom zijn onderzoekers hard aan het werk om betere behandelingen te ontwikkelen.
In dit project bestuderen de onderzoekers een afwijking die vaak voorkomt in cellen bij patiënten, namelijk een extra of afwijkend 21e chromosoom. Een extra chromosoom 21 leidt tot het Down- syndroom. Deze kinderen hebben ook een verhoogde kans op leukemie. Uit eerder onderzoek blijkt ook dat wát er ook misgaat op DNA-niveau bij leukemie; chromosoom 21 blijft altijd bestaan. Het zijn bevindingen die erop wijzen dat er op dit chromosoom belangrijke stukken DNA (genen) liggen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van leukemie. Lees hierover meer in de publiekssamenvatting.
Immunotherapie is een recent ontwikkelde behandeling waarbij het afweersysteem van de patiënt wordt getraind om kanker te kunnen herkennen en aan te vallen. Er zijn verschillende manieren om het afweersysteem op die zware taak voor te bereiden. Zo werd in 2018 de Nobelprijs voor Geneeskunde uitgereikt aan de grondleggers van‘checkpoint inhibitors’; dit zijn medicijnen die voorkomen dat kankercellen verstoppertje kunnen spelen voor het afweersysteem.
Hoewel er goede resultaten zijn geboekt bij o.a. melanoom en longkanker, zijn er ook nog altijd veel patiënten bij wie de medicijnen niet werken. Dat vraagt om andere manieren om het afweersysteem te helpen. Zoals TIL-therapie: bij deze behandeling worden afweercellen uit het bloed van de patiënt gezuiverd, in het laboratorium getraind om kankercellen te herkennen, vermenigvuldigd en teruggegeven aan de patiënt om de tumor te lijf te gaan. Lees hierover meer in de publiekssamenvatting.
Dankzij wetenschappelijk onderzoek neemt de kennis over kanker steeds verder toe. Hierdoor:
Bekijk de website van KWF Kankerbestrijding voor meer informatie.
Bijna al onze fundraising komt uit West-Brabant, en dan met name uit de regio Roosendaal. Team Doelbewust vindt het daarom belangrijk om, naast doelen zoals KWF Kankerbestrijding, juist ook hier in de regio een bijdrage te leveren aan de strijd tegen kanker. Zoals Inloophuis de Rose-Linde, Hospice Roosdonck, Bravis Oncologie Centrum, etc. Zie ook www.teamdoelbewust.nl